Utrustning

Det finns många saker som är bra att ha, vissa som är nödvändiga och en del som är bekväma. Du får helt enkelt lära dig att prioritera, så att du varken har med dig för mycket eller för lite. Här är ett urval av prylar som kan vara bra att ha.

Kompass

En gammal, hederlig kompass kan vara väldigt användbar, särskilt i kombination med en karta, men även utan. Kompassen sig visar dig väderstrecken. Tillsammans med en karta kan du enkelt se i vilken riktning olika platser ligger åt, samt räkna ut din position med hjälp av krysspejling. Det finns olika typer av kompasser, t.ex. magnetkompasser och syftkompasser.

Karta

En karta över din omedelbara omkrets kan vara väldigt användbar i en krissituation. Det blir enkelt att se var det kan finnas friskvatten, höga höjder, vägar, elledningar, skogar, myrar och så vidare. Det duger inte att ha Google Maps när infrastrukturen blir utslagen, inte ens om du sparar kartorna i enhetens lagring.

Stegräknare och höjdmätare

Det är bra att ha med en stegräknare, som räknar hur många steg du har gått, hur långt du har vandrat, hur länge, samt hur många kalorier du har bränt. En höjdmätare räknar däremot ut hur högt över havet du är, genom att mäta lufttrycket. Det finns väldigt simpla varianter, som ofta har ett längre batteriliv på bekostnad av extrafunktioner, då de mer avancerade modellerna kan ha inbyggd kompass, GPS, pulsmätare och så vidare.

Överlevnadsarmband

Överlevnadsarmband är vanligtvis gjorda av paracord (fallskärmssladd) och kan komma med extrafunktioner, så som kompass, eldstartare, krok, skrapa, visselpipa, lampa, etc. Linan är väldigt stark och kan bland annat användas till att göra fiskelinor, fällor, bindningsflottor eller bygga tält. Ett måste i din BOB.

Kläder och skor

Ordentliga, varma, tåliga, vatten- och vindtäta kläder är livsviktiga i en överlevnadssituation. Det blir mycket extra att bära på när de inte används, men i Sverige blir vintrarna kalla, så det gäller att vara redo för det värsta. Ett par riktigt bra vandringskängor är också ovärderliga när man måste gå långt.