Coronavirus Wuhan Covid-19

Coronavirus: Förberedelse och överlevnad

Coronaviruset covid-19 (corona virus disease 2019) sprider sig snabbt över planeten och medan det råder skilda meningar om hur allvarligt utbrottet är så är det ingen tvekan om att folk är vettskrämda.

Som prepper är man naturligtvis väl förberedd på att diverse katastrofer, så som utbrott av smittsamma sjukdomar, kan inträffa, men vad gör man om man inte är förberedd?

Vare sig coronaviruset har katastrofala effekter eller ej så kan den allmänna paniken ställa till med problem av alla möjliga slag. Folk bunkrar upp med mat och andra resurser, de stannar hemma istället för att åka till jobbet, de gnuggar händerna i handsprit stup i kvarten och så vidare.

Hemberedskap för privatpersoner

Du kan bli tvingad att sitta i karantän i ditt eget hem om utbrottet blir mycket värre, så det är starkt rekommenderat att ha tillräckligt med mat och vatten i matförrådet, samt övrig nödvändig utrustning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har för närvarande inga särskilda rekommendationer för förberedskap mot just coronaviruset, men rekommenderar att man följer deras allmänna råd att man ska klara sig åtminstone ett par dagar. Här kommer en lista med vad du kan behöva för att klara en karantän på ungefär två veckor.

Mat och vatten

En duktig prepper har redan ett stort förråd av mat med lång hållbarhet. Det är t.ex. konserver och frystorkad mat som kan hålla i flera år, men för en kortare period kan det räcka med att frysa in storkok, eftersom det är extremt osannolikt att coronaviruset skulle leda till att elnätet stängs av. Det går att klara sig väldigt länge på bara ris och bönor. För att vara på den säkra sidan kan du köpa lite av varje.

Gällande vatten så rekommenderas ungefär 4 liter per person och dygn, vilket är i överkant, men det är bättre att ha för mycket än för lite.

Här kommer en rekommenderad lista på nödprovianter som räcker gott och väl för en genomsnittlig familj (4-5 personer) i åtminstone två veckor. Anpassa efter behov och smak.

Ris10 kilo
Pasta10 kilo
Pastasås12 burkar
Konserverade bönor10 kilo
Konserverat kött20 burkar
Konserverad frukt20 burkar
Konserverade grönsaker20 burkar
Konserverad soppa20 burkar
Nötter och frön1 kilo
Mjölkpulver1 kartong
Frukostflingor2 kartonger
Havregryn2 kilo
Jordnötssmör2 burkar
Pannkaksmix5 kilo
Honung/sylt2 burkar
Salt1 stor burk
Olja (t.ex. olivolja)1 flaska
Kaffe, kryddor och tillbehörEfter behag
Vatten250 liter

Det bästa av allt är att du kan beställa hem maten från nätet, så du behöver inte ens brottas med allmänheten över ett par bönor på burk.

Matsmart.se har t.ex. bra priser på konserver (20-90% rabatt) och annan mat:

Till Matsmart.se

Frystorkadmat.se har ett stort utbud av frystorkad mat och mjukkonserver (plus friluftsutrustning):

Till Frystorkadmat.se

Generalprepper.se har ett stort utbud av mat med väldigt lång hållbarhet (plus massvis prepper-utrustning):

Till Generalprepper.se

Tvål och desinficering

Köp tvål och desinficerande handsprit eller våtservetter både för att hålla dig själv ren, samt för att kunna hålla alla ytor fria från infektion. Blekmedel tar kol på i princip vad som helst (inklusive virus och bakterier) och det räcker med någon droppe för att göra rent t.ex. en köksbänk. Läkarsprit kan användas till massvis av olika saker och är väldigt bra för desinficering.

 • Tvål
 • Handsprit
 • Läkarsprit
 • Blekmedel
 • Desinficerande våtservetter

Medicin och läkemedel

Läkemedel som smärtstillande medel, febernedsättande medel och avsvällande medel anses hjälpa till att lindra mildare symtom av COVID-19. Om du behöver receptbelagda mediciner så bör du se till att du har tillräckligt på lager. Släng gärna in lite fiskolja, multivitaminer, koffeintabletter och så vidare.

Masker, handskar och annan skyddsutrustning

Många tror att en mask och ett par handskar håller dem säkra från att bli smittade, men så enkelt är det inte. Smittan behöver inte ta sig in genom munnen eller näsan och dessutom är de flesta maskerna som säljs inte gjorda för att stoppa virus.

Att använda handskar hjälper naturligtvis om du tar på saker som är smittbärande, men ger inte ett komplett skydd. Om du redan är smittad så kan en mask hjälpa dig från att smitta andra med din hosta eller snuva. Det skadar inte att köpa engångshandskar och engångsmasker.

Hushållsartiklar och hygienprodukter

Det är naturligtvis inte bara mat och vatten som behövs, utan även toalettpapper, hygienartiklar och dylikt. Exakt vad som behövs beror naturligtvis på vad familjen använder. Det är bra att köpa mer även om ni redan har det hemma.

 • Toalettpapper
 • Tandkräm och tandborstar
 • Schampo och duschkräm
 • Rakhyvlar och raklödder
 • Servetter
 • Deodorant
 • Bomullspinnar
 • Lotion

Mental krisförberedelse (och kommunikation)

Det är bra att vara psykologiskt förberedd också. Att ha tillräckligt med mat och resurser är en bra början, men se även till att ha lite underhållning redo. Böcker, brädspel och annat som inte behöver någon el (även om den inte lär slås ut) är bra tidsfördriv när man väntar på att en karantän ska ta slut. Långa TV-serier att titta på går också bra. Se till att ha en plan redo och var beredd på att behöva flytta. Håll koll på lokala nyheter och ha gärna en vevradio redo.

Information och statistik om coronavirus

Här är länkar till mer information om den nuvarande situationen om coronavirus, inklusive statistik över hur många som har smittats, antal dödsfall och så vidare.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) information och arbete med coronaviruset:

Det finns inga officiella rekommendationer om hur man som privatperson bör förbereda sig för det nya coronaviruset. Så som situationen ser ut just nu, så ser vi inte att man behöver handla hem något extra med anledning av coronautbrottet. – https://www.msb.se/sv/aktuellt/pagaende-handelser-och-insatser/msbs-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/

MSB:s allmänna rekommendation för krisberedskap är att man ska planera för att kunna klara sig utan samhällets hjälp i minst några dygn – upp till en vecka eller längre om du har den möjligheten. Utgå ifrån dina egna och dina näras förutsättningar och behov.

Antal smittade av coronavirus

Antal fall av covid-19 (coronavirus), samt frågor och svar från Folkhälsomyndigheten:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

 

 

1 kommentar till ”Coronavirus: Förberedelse och överlevnad”

Lisa Engen

Du kanske borde byta ut svengelska ”blekmedel” mot det vanliga svenska uttrycket: klorin.

Som familj bör man nog ha ett matförråd på minst en månad om man inte har någon som är villig och kapabel att leverera förnödenheter vid dörren. Från att första familjemedlemmen har insjuknat kan det ta upp till två veckor innan den sista familjemedlemmen har blivit sjuk. Lägg sedan till en sjuktid på kanske uppåt tre veckor. Det kan bli närmare fem veckor som familjen bör hålla sig hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *