Matförråd med konserver, torkat och inlagt

Matförråd

Det finns ett par olika saker att tänka på som survivalist/prepper när det kommer till matförrådet. Om du verkligen vill vara förberedd på det värsta så är det viktigaste att maten håller länge, men om du är mer orolig över kortare kriser (t.ex. en isstorm) så är det viktigare att maten är näringsrik. En varierad kombination av olika sorters mat är förmodligen det bästa alternativet för de flesta. Du bör absolut kunna klara dig i ett par veckor, men helst flera månader eller år!

Ta reda på hur länge olika varor håller och för en kalender (en papperskalender!) över när de är köpta, samt när de ska ätas. Fyll på med nya varor och ät upp det som är på väg att gå ut. Om du har köpt en enorm mängd av överlevnadsmat kanske det blir tråkigt att äta alltihop när datumet är på väg att gå ut, men det är sådant man får leva med som prepper. Det är viktigt att tänka på vilka aminosyror, vitaminer och mineraler man får i sig. Utan vitamin c, till exempel, får man skörbjugg förr eller senare.

Fienderna mot långvariga varor är fukt, ljus och värme, så se till att ditt matförråd är så svalt, mörkt och torrt som möjligt. Det bör inte heller vara för kallt, eftersom varor som blir frysta och sedan tinar igen kan bli dåliga. Tänk även på att vissa varor tappar färgen och smaken långt innan de blir dåliga, så de går att äta även om de är gråa och trista.

Hållbar mat

Du kanske har hört att en kombination av ris och bönor innehåller alla nödvändiga aminosyror, vilket stämmer, plus att de innehåller en hel del fibrer, kalorier och mikronäringsämnen. Det är inte en perfekt måltid, men i en överlevnadssituation är det som manna från himlen – särskilt eftersom det är två av de mest långvariga matvarorna som finns i sin torkade form.

Andra hållbara och näringsrika alternativ är hela fullkorn av till exempel havre, vete, råg, korn eller rågvete. De kan ätas som de är eller malas till mjöl och håller väldigt länge under rätt förvaringsförutsättningar. Detsamma gäller nötter och frön. Hampfrön har en otroligt bra näringssammansättning av såväl aminosyror som fettsyror, men alla frön och nötter är näringsrika.

Kryddor matförråd

Torkade eller frystorkade frukter, bönor, grönsaker och köttsorter håller också länge – från ett par månader upp till över ett år, beroende på vad det är och hur det är förpackat. Inlagda varor kan ha en väldigt lång hållbarhet om de är tillverkade på traditionellt vis. Pickling var från början en konserveringsmetod, men många moderna sorter görs för smaken och inte hållbarheten. Det kan vara en idé att göra egna inlagda varor (på det gammalmodiga viset) – vilket dessutom är väldigt gott!

Honung kan i princip hålla hur länge som helst och under den förhistoriska tiden användes honung även för att konservera annan mat. Honungen kan skifta i färg och tappa smak om den förvaras dåligt, men håller garanterat ett par år, upp till en otroligt lång tid. Arkeologer har hittat honung i gamla Egyptiska gravar som fortfarande är ätbar. Dessutom är honung energirik, smakfull och kan användas som en primitiv rengöring av sår. Honung är ett måste i matförrådet.

Processerad mat

Mat som är behandlad behöver inte vara sämre som prepper-mat. Knäckebröd, jordnötssmör, pasta, konserver, nudlar, flingor, olja, kokosfett, mjöl, socker, samt pulveriserad mat. Mjölk och ägg går att köpa i pulverform, vilket inte smakar lika bra som färskvarorna, men duger gott i en nödsituation.

Pasta är en utmärkt vara att ha i matförrådet, eftersom den är torkad och i princip fettfri, vilket gör att hållbarhetstiden blir väldigt lång. Det går att äta den rå, kokt eller blötlagd. Fullkornspasta har något högre näringsinnehåll, men kan även ta något längre tid att tillaga, vilket potentiellt kan förbruka mer av andra resurser.

Olivolja är ett bra alternativ tack vare dess goda smak och sammansättning av fettsyror, men olivolja härsknar snabbare än till exempel kokosolja – som kan hålla i flera år. Olja är dessutom mättande, kaloririkt och bra för matlagning.

Konserverad mat

Många konserver håller väldigt länge, särskilt om de står på ett mörkt och svalt ställe – till exempel i källaren. De flesta har utgångsdatum som sträcker sig mellan ett och tre år, men är oftast säkra att äta långt efter att de har gått ut – även om de inte smakar lika bra. Det finns även ett väldigt stort utbud av konserver – och går att använda i vardagen om de är på väg att gå ut. Om de förvaras på ett mörkt, svalt och torrt ställe kan livslängden förlängas med flera år.

Konserverad mat i matförråd

 • Konserverade bönor, linser och ärtor – Håller upp till 7 år
 • Konserverad majs – Håller upp till 7 år
 • Konserverad tonfisk – Håller 3-5 år

Torkad mat

Torkad mat är kanske inte den godaste, mest spännande maten att äta, men det är den mest hållbara om det görs på rätt sätt. Om du antingen lär dig att packetera torkad mat själv, eller köper den från ett företag som gör det rätt från början så kan du glädjas av att torkad mat håller i upp till 30+ år. Stora plasthinkar med lock som sluter till ordentligt är ett bra alternativ, eftersom de dessutom är luft- och vattentäta. Här är några exempel på vad man kan förvara i tiotals år:

 • Ris, pasta, quinoa, couscous, etc.
 • Torkade bönor, linser och ärtor
 • Torkad majs, chili
 • Nötter och frön
 • Havregryn
 • Pulvermos
 • Torkade frukter och grönsaker
 • Torkad svamp

Övrigt

Det viktigaste i en krissituation  är naturligtvis att överleva, men det finns många varor som kan förhöja livskvaliteten, användas i byteshandel, sätta smak på den annars kanske tråkiga kosten och så vidare.

Salt: Salt är nödvändigt för överlevnad, håller (i princip) för alltid och kan användas till många andra saker. Se till att ha massvis av salt.

Socker: Socker är också extremt hållbart om det inte blir fuktigt. Rikt på kalorier och smaskigt att äta.

Ost: Ost som är täckt av vax kan hålla i upp till 25 år på en mörk, sval förvaringsplats. Lär dig att vaxa ost själv!

Kaffe och te: Utöver en potentiell boost från koffeininnehållet så kan de användas för att hålla moralen uppe, värma inifrån och som valuta i byteshandel. Koffein/tein är urindrivande, så det är inte rekommenderat att konsumera för mycket i en nödsituation, men det finns även tesorter helt utan tein, som är hydrerande.

Jäst och bakpulver: Jäst kan användas för att baka bröd, göra alkohol, samt är en källa till vitamin B-12, vilket är väldigt svårt att få i sig utan kött. Bakpulver kan också användas för jäsning, men även som tandkräm, brandsläckare, deodorant, antacida, rengöringsmedel, etc.

Kryddor: kryddor har i regel en väldigt lång hållbarhetstid och får matförrådet att smaka bättre. Många kryddor är dessutom bra för oss i och med att de innehåller antioxidanter, spårämnen och annat nyttigt.

Ägg: vanligtvis håller inte ägg överdrivet länge, ens om de förvaras i kylen. Det går dock att förlänga äggens livslängd avsevärt med hjälp av ett gammalt sjömansknep – smörj eller lägg in dem i vaselin eller husbloss så kan de hålla i 6-12 månader.

Soja: eftersom sojasås är fermenterad håller den väldigt länge. Den innehåller även salt och smak till överlevnadskosten.

Vinäger: vinäger har väldigt många användningsområden som hushållsmedel, konserveringsmedel, rengöringsmedel och ingrediens i matlagning.

Kakao: kakao håller väldigt länge och är extremt rikt på antioxidanter, plus en hel del kalorier och vissa spårämnen.

Dryckespulver: allt från O’boy till vätskeersättning kan vara bra att lagra. De flesta har en lång livslängd som kan förbättras under rätt förutsättningar och kan ge extra näring, energi, samt smak till vätskeförrådet med sina elektrolyter, vitaminer och salter.

Vodka: vodkan kan, förutom att drickas, användas till matlagning, desinfektering, konservering, rengöring och byteshandel.

Snacks, kex och kakor: de största fördelarna är att de är kaloririka, håller länge och smakar bra. Om du har ont om plats är det viktigare att förvara andra torra varor, men något smaskigt kan förhöja moralen och stilla hungern ibland.

Choklad: Choklad håller väldigt länge,