Håll värmen

Om du måste hålla värmen en längre tid kanske du behöver mer extrema åtgärder, men om det handlar om ett till ett par dygn så finns det en hel del saker som tillsammans kan höja och stabilisera temperaturen utan större problem.

Den här guiden förutsätter att du redan är någorlunda förberedd – eller att du använder den för att bli det. Se till att ha varma kläder, stearin- och värmeljus, samt ljuskällor som inte behöver el, så som fotogenlyktor, oljelampor eller handvevade ficklampor.

Om strömavbrottet redan har varat i över en timme är det dags att fylla alla tomflaskor, dunkar, kastruller och hinkar med vatten utifall att vattenverket inte får tillbaka strömmen.

Välj ett rum

Om hemmet är någorlunda välisolerat så tar det upp till ett par dygn för temperaturen att sjunka under 10°C när det är -10°C utomhus och det går att dra ut på den tiden rejält. Ett rum som är lagom stort för att få plats med sovplatser för alla personer i hemmet, som helst ligger i söderläge, är optimalt.

Börja med att stänga persienner och gardiner, samt hänga filtar framför fönstren. Det hjälper till att stänga in värmen. Ta på flera lager av kläder, inklusive mössor, sockar, halsdukar och vantar. Tänd stearin- och värmeljus.

Har ni en öppen spis eller kamin i ett rum så är det förmodligen det bästa rummet. Tänk på att elden tar upp syre och ni kan behöva vädra. Har ni inga öppna lågor för att hjälpa er hålla värmen kan ni försöka täta alla springor, t.ex. under dörren, med kläder eller filtar.

Lägg madrasser på golvet och använd gärna sovsäckar, eller bygg en koja under ett bord. Om det är möjligt kan ni värma vatten i en kastrull över värmeljusen (eller kaminen/spisen) och hälla över i en vattenflaska som kan viras in i en handduk och stoppas i botten av sovsäcken.

Vatten från smält snö, is eller från vattenpölar bör filtreras och kokas innan det dricks. Har du inget annat sätt att filtrera vattnet så är ett kaffefilter betydligt bättre än ingenting.

Mat i kyl och frys håller i upp till 2 dygn utan el om dörrarna är stängda, men ni kan ställa maten utomhus, till exempel på balkongen.

Sist, men inte minst, så kan ni hålla varandra varma.

Inköpslista/checklista för att hålla värmen

  • Värmeljus – brukar gå att köpa i storpack väldigt billigt och tar inte upp mycket plats.
  • Stearinljus – samma som värmeljus.
  • Sovsäckar – en för varje familjemedlem.
  • Filtar – så många som möjligt. Kan läggas i flera lager och även användas till isolering.
  • Campingkök/spritkök – inklusive bränsle, naturligtvis.
  • Tändstickor/tändare – massvis! Gärna även andra alternativ, så som eldstål.