Hur gör man med tvätten och disken?

Hur gör man med tvätten och disken?

Även i överlevnadssituationer så behöver man åtminstone hålla sig någorlunda ren, inte minst för bekvämligheten och psykets skull, utan även för att inte bli smittad av något otrevligt. Man vänjer sig faktiskt ganska fort vid alla möjliga kroppslukter och sådant, men förr eller senare måste man faktiskt friska till kläderna en smula. Diska (eller skölja ur) måste man göra i princip varje dag. Så hur gör man?

Jag tar gärna emot kommentarer från andra preppers. Vad är er lösning? Gör ni som ensamseglaren och har en stor kartong med 365 tröjor i, bredvid pallen med ravioli och Kalles kaviar? Regnvatteninsamling är en bra källa till vatten och diska kan man göra i balja, där man återanvänder diskvattnet flera gånger – tills det helt enkelt är för smutsigt för att kunna användas. Har man rinnande vatten i närheten så kan man både tvätta och diska där, även utan disk- eller tvättmedel.

Det finns en fotdriven tvättmaskin som kan tvätta upp till 2 kilo (ungefär sju plagg) åt gången. Det krävs naturligtvis fortfarande en hel del vatten – och tvättmedel. Har man ingen å i närheten, men tillgång till att samla in regnvatten kan jag tänka mig att det är en ganska bra långtidslösning.

En mer intressant idé är den svenska metoden som låter dig tvätta utan tvättmedel och i rumstemperatur (eller lägre). Problemet är att metoden använder ultrarent vatten och omvänd osmos, vilket inte är särskilt praktiskt eller realistiskt för ett vanligt hushåll – särskilt i en överlevnadssituation. Det är dock väldigt energisnålt och miljövänligt för större tvättstugor.

Har man generator eller solkraft så kan man kanske fortsätta att använda en vanlig disk- eller tvättmaskin ett tag. Om man nu skulle göra det så gäller det att hitta en tvättmaskin med bäst energiklass, lägsta möjliga vattenförbrukning och skippa centrifugeringen, för att alltså hänga upp kläderna när de är dyngblöta istället. Det är definitivt inget jag skulle rekommendera på lång sikt i en överlevnadssituation, särskilt med en generator som kräver bränsle. Den begränsade mängd energi man kan få kan man använda till bättre saker, så får man stå ut med lite smutsig disk och svettiga kläder.

Nä, vi får nog blicka tillbaka om vi ska hitta en vettig lösning. Det traditionella sättet att tvätta är i en stor gryta med kokande vatten, över öppen eld. Jag har inte provat, men jag kan tänka mig att lite salt gör susen i en sådan. En annan metod (som jag inte heller har provat) är en tvättvagga, som man handvevar

Sedan manglade man tvätten för att få ur det mesta av vattnet, eftersom det är förvånansvärt jobbigt att vrida ur kläderna och bära på den tunga, blöta tvätten. Sedan måste man ha en ordentlig torkställning för att den ens ska orka hålla upp tvätten. Det är bara att lära sig att handtvätta ordentligt. Det är trots allt det vanligaste sättet att tvätta i hela världen, men ack och ve krävs det hårt arbete, vatten och tvättmedel för att göras ordentligt.

Hans Roslings TED-prat om ”den magiska tvättmaskinen”, vilket han menar är den bästa uppfinningen som kommit ur den industriella revolutionen. Förhoppningsvis behöver vi inte ge upp våra kära tvättmaskiner på grund av en katastrof.

1 kommentar till ”Hur gör man med tvätten och disken?”

Linus

Sitter och funderar på tvättlösningar.
Måste gå att bygga något simpelt med t.ex en gammal maskintrumma som man fixar att man kan handveva alt. En vagga.

Det svåra är torkningen. Bästa lösningen jag har just nu är nog en konstruktion med pressrullar av nåt slag..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *