Foraging

Födosökande är mer känt under det engelska namnet Foraging, vilket har blivit till något av en mattrend i Sverige på senare år. Det var inte allt för länge sedan som foraging var en helt vanlig del av vardagen, men på efterkrigstiden har vi vant hos helt med hel- och halvfabrikat som kommer i färgglada förpackningar. Foraging är inte bara en trend för hipsters, utan en nyttig, nödvändig och smart förmåga för oss svenska preppers att ha.

Det finns massvis av ätbara växter i Sverige, som både smakar bra och är bra för oss, men överlag ser vi dem som ogräs – eller så ser vi dem inte alls. Det är naturligtvis smart att odla egen mat, men växterna som växer vilt är fler, tåligare och kräver ingen vård. I en överlevnadssituation kan det vara en ovärderlig resurs att veta vilka växter (och vilka delar av dem) som är ätbara – och ännu bättre om du vet hur du ska använda dem.

Det finns många vilda blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar i Sverige. Jag rekommenderar att du börjar experimentera med vilda växter redan nu. Det finns säkert ingredienser du använder ofta som du kan byta ut mot något som växer i närheten av ditt hem.

Egna kryddor

Om du lär dig att torka växterna kan du mala ner dem och göra egna kryddblandningar. Blanda med havssalt för ökad hållbarhet. Använd exempelvis nässla, ängssyra, syrén eller rosenblad.

Identifiera växter

Plantigenkänning är en ovärderlig kunskap att besitta i en krissituation och det finns många resurser att tillgå. Det är naturligtvis viktigast att fokusera på växter som finns i närheten, så jag rekommenderar att du köper en bok med information om ätliga och medicinska växter som växer vilt i Sverige. Gå på skogspromenader, själv eller med familjen och försök identifiera alla växter du ser. Efter ett par promenader kommer du att veta massvis! Det är kul för barnen också.