Bug out bag

En bug out bag (BOB) är ett mindre överlevnadskit som är tänkt att räcka för att klara sig i 72 timmar. Det innehåller allt som behövs för att man ska hålla sig varm, mätt och säker i minst tre dygn. Många preppers har även en förvald plats, så kallad ”bug out location” (BOL), dit man tar sig med kittet om det inte är säkert hemma.

Inga två bug out bags är identiska och alla har olika prioriteringar, så den här guiden kommer att innehålla så väl mina personliga föredrifter och mer allmänna riktlinjer. Ta en campingtur en eller två gånger om året och testa din bug out bag, så lär du dig snabbt vad som är viktigt och vad som är onödigt.

Själva väskan

Vilken väska som passar dig bäst är svårt att säga, eftersom vi alla har olika behov och fitnessnivåer (en stor, stark person kan bära mer), men det finns ett par grundregler.

 • Den bör åtminstone vara någorlunda vattentålig
 • Den bör passa dina personliga behov
 • Den bör vara lättviktig och bekväm
 • Du bör köpa den efter innehållet

Många väskor som är till för camping, vandring och så vidare är redan vattentåliga, eller kommer med ett vattentätt överdrag som man kan dra på när det börjar regna. Anledningen till att du bör köpa väskan sist är för att du då vet hur mycket utrymme som behövs och kan föreställa dig i vilka fack du kommer att förvara vilka saker.

Eldkit

Eld är en av de viktigaste tillgångarna att ha när SHTF, för värme, matlagning, ljus och hopp. Det finns många alternativ för att göra upp eld, från stormtändstickor till eldstål till tändare och jag rekommenderar att du har med dig flera olika, plus material som brinner lätt.

En populär metod är att ha bomullstussar indränkta i vaselin, vilket fungerar otroligt bra och kräver oftast bara en gnista för att komma igång. Både vaselin och bomullstussar kan användas till mycket mer, så det är en metod jag gillar.

Jag har även en liten gnistmackapär som skapar en elektrisk gnista från kraften i ett knapptryck – otroligt lätt, billig och den verkar hålla för tusentals gnistor. Allt detta förvarar jag i en vattentät påse, som i sin tur är i en vattentät behållare tillsammans med några andra känsliga prylar.

Tips: Det finns snacks som brinner otroligt bra också, så det kan faktiskt vara värt att överväga som färdkost, till exempel Doritos eller ostbågar, men de håller bara färskheten i 2-3 månader.

Verktyg och vapen

En kniv är ett versatilt verktyg som kan användas till allt möjligt. Om du har plats och inte fokuserar på låg vikt så kanske du vill ha två knivar; t.ex. en för allmänt bruk och en för matlagning, eller en allmän och en schweizisk armékniv eller leatherman. En machete eller liten handyxa är också väldigt bra, för så väl försvar som för att hugga ved.

Mindre nödvändig, men användbar, utrustning är exempelvis silvertejp, kikare, sykit, fiskekit. Kikaren har jag fått kritik för, men den kan vara väldigt användbar och om inte annat är det ganska kul att sitta och kika ut över trakten när man har 72 timmar att ödsla. Allt som behövs i ett fiskekitt är lite fiskelina, krok och flöte, så kan man förvandla vilken pinne som helst till ett förstklassigt metspö.

Tips: Det finns armband av paracord med fiskekit, visselpipor, eldstål, termometer, kompass och allt möjligt inbyggt. Det finns även överlevnadsyxor med eldstål och såg inbyggt.

Vatten

Det sägs att man ska ha åtminstone en liter vatten per person och dag, men många källor rekommenderar betydligt mer (upp till 3-4 liter per person och dag). Det blir mycket extra vikt, men utan vatten klarar man sig knappt i 72 timmar (medan man kan gå utan mat i flera veckor). Vatten används även för matlagning och hygien. Jag har 3 liter i min BOB, men större dunkar står alltid i bilen. Något slags vattenfilter är att rekommendera.

Ett litet, lättviktigt vattenfilter, så som Lifestraw, är en utmärkt resurs om du måste dricka vatten från en tveksam källa medan du är på resande fot och inte kan koka det först. Om du inte kan filtrera eller koka vattnet alls så kan du använda vattenreningstabletter, så det är bra att ha med sig sådana också. Te eller kaffe, vätskeåterhämtning och dylikt kan vara en idé, men tänk på att koffein är vätskedrivande.

Mat

Sådant som är litet, lätt håller länge och innehåller mycket energi är ideellt att ha i sin bug out bag. Det kan exempelvis vara torkat kött, frön eller nötter, proteinbars, mjukkonserver, frystorkad mat, jordnötssmör i en plastburk (eftersom glas väger mer). Müsli med torkad frukt kan ge snabb energi och vitaminer.

Finns det gott om vatten så är soppor på påse bra, eftersom man får både vätska och näring. Du kanske kan ta något ur matförrådet? Det kan vara bra att ta med en burk multivitamintabletter också, så att man täcker eventuella luckor i dieten.

Matlagning

Det går att ha en vanlig kastrull, särskilt om man kan göra upp eld, men det finns väldigt smarta spritkök, så som Kelly Kettle eller Trangiakök, vilket är att rekommendera. Problemet är att det krävs bränsle.

Kläder

När du står mitt i en kris så lär du inte bry dig om du luktar lite illa, men att bli blöt eller kall är inte kul. Ta med minst två uppsättningar kläder, så att du alltid kan vara torr. Ullstrumpor är att rekommendera, eftersom ull kan hålla dig varm även om du är blöt.

Jag har ett par fodrade arbetshandskar, eftersom de kan användas både för att t.ex. hugga ved, men dessutom håller händerna varma. Andra plagg jag har i väskan är en keps för att blockera solen, en bandana för att torka svett (och som kan användas till mycket mer),

Skydd och sovutrustning

En liten presenning och någon typ av rep (gärna paraline) är viktigast för att kunna stoppa blåst och regn. Jag har personligen dessutom att ha ett pop-up-tält i bakluckan på bilen, eftersom det inte tar upp någon plats när det inte används. Därtill lättviktiga liggunderlag, sovsäck och en ullfilt.

Lampa, radio, mobilladdare, etc.

Det finns en hel del prylar som det är bra att ha och det handlar mest om vad du prioriterar och vad din budget är. Någon slags ficklampa är ett måste och om du inte vill bära på batterier så finns det modeller man laddar för hand, med en vev eller pumprörelse.

Det finns till och med kombinerade prylar med lampa, radio, USB-uttag, solceller och så vidare, men de kostar naturligtvis mer än en simpel LED-lampa. Jag har just en sådan, plus en liten LED-pannlampa.

Radio är bra om du behöver lyssna på uppdateringar vid fall av en naturkatastrof, krig eller dylikt. Komradio kan vara smart om ni är flera, man vet aldrig när ni måste dela på er under en period – eller om det finns andra i närheten som också har komradio.

Glowsticks, visselpipa, första hjälpen (inklusive instruktioner),

Hygienartiklar och medicin

Det här är en kategori jag har svårt att få perfekt. Vad är egentligen nödvändigt? Är det värt att ta en större tandkrämstub utifall att man behöver vara borta längre? Jag har i alla fall följande just nu:

 • En liten handduk
 • Våtservetter
 • Näsdukar (som även är mitt toalettpapper)
 • En liten spegel (som även kan användas för att signalera andra)
 • En tandborste och en liten tub tandkräm
 • En tvål av teträdolja (naturligt antimikrobiell)
 • Vätskeersättning
 • Aspirin
 • En liten plastflaska med läkarsprit

Trangia stormkök

Trangia stormkök