Tre vackra vandringsleder

Sverige är ett land med mycket omväxlande natur. Det är kanske främst i norra Sverige som de vackraste och mest populära vandringslederna hittas – inte minst vid Kebnekaise och området där omkring. Det är dock bara inte toppturen vid Kebnekaise som Sverige bjuder på när det kommer till vandring. Här kommer tre andra vackra leder att vandra för den som vill uppleva Sveriges natur på nära håll!

Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangel sträcker sig mellan tre fjällstationer – Blåhammaren, Sylarna samt Storulvån. Den sistnämnda fjällstationen ligger ungefär timme med bil från den populära skidanläggningen i Åre.

Jämtlandstriangeln är ett mycket populärt vandringsstråk i Sverige. Sträckan är lättillgänglig, förhållandevis lättvandrad och dessutom väldigt bekväm. För den som vill går det att vandra mellan stugor där det finns tillgång till både bastu och god mat. Dessutom ligger de tre fjällstationerna så pass långt ifrån varandra att dagsvandringarna blir precis lagom krävande.

Jämtlandstriangeln är enligt vissa en bra led för den som inte är så erfaren. Det är dock inte bara nybörjare som vandrar här – erfarna vandrare tenderar också att återvända hit på grund av dess klassikerstatus.

Padjelantaleden

Den 16 mil långa Padjelantaleden går mellan Ritsem och Kvikkjokks fjällstation. Denna sägs vara härlig att vandra tack vare den storslagna naturen man bjuds på som vandrare. Padjelanta nationalpark är dessutom en del av Laponia som är ett världsarvsområde. Vandrar du denna tur får du se vildmark, samtidigt som den inte är särskilt svår att vandra.

Bruksvallarna

Bruksvallarna består av 45 mil märkta och rösade leder. Bruksvallarna beskrivs som varierande och lätt att ta sig till. En bonus är linbanan som går upp till fjället. Tack vare den kan man starta vandringen på en hög höjd med vackra vyer.

Bland Bruksvallarnas 60 toppar vilka sträcker sig över 1000 meter, utmärker sig Mittåkläppen som är den mest kända. För att skaffa utrustning och skor rekommenderas Outdoorexperten.se