Planera dagsetapperna & välj rätt årstid

Upplev utomhus och planera

För att din vandring ska bli lyckad gäller det att planera. Detta gör du enklast hemma där du kan studera kartorna mer noggrant i lugn och ro. Fjällterräng med stora höjdskillnader är ofta krävande att gå i. Förutom höjdskillnader så kommer du stöta på ojämnt underlag och ska du vara ute en längre period så finns det stor sannolikhet att du bär en hel del på ryggen. Se till att beräkna dina dagsetapper så att du har god marginal. Med god marginal menar jag att du inte ska göra dagsetapperna onödigt långa, framförallt gäller om du är nybörjare.

Räkna med dessa hastigheter

  • En person med hyfsad kondition går ungefär med hastigheten 3 km/h i fjällterräng.
  • Går du i lättare terräng där du följer vägar och det är plant kan du räkna med att gå i 6 km/h.

När på året är det bäst att vandra i fjällen?

Det beror mycket på hur vintern och snösmältningen sett ut innan du ger dig ut. Överlag är den bästa tiden mellan midsommar och mitten av september. Detta är min rekommendation för fjällterräng, för vandring i skogslandet nedanför fjällterrängen börjar vandringssäsongen i slutet av maj. Var alltid uppmärksam på att vattendragen i fjällvärlden stiger fort om det regnar och att vädret är ombytligt. Vill du vandra när blommorna står i blom ska du välja att förlägga din vandring från mitten av juli, vill du se de vackra höstfärgerna ska du förlägga din vandring från och med slutet av augusti. Då regnar det oftast mindre och vattendragen är därmed lägre, vilket förstås gör dem lättare att korsa. Denna tid på året är enligt många den bästa för fjällvandring, då industrisemestern är över för länge sedan och det därmed är mindre folk i fjällen.
Myggen kommer oftast vid midsommar för att sedan övergå till knott under högsommaren. Vandrar du på kalfjället där det blåser mer slipper du oftast dessa irriterande insekter.